Angry pizza

Z racji tego, że opisałem na swojej stronie już prawie wszystkie rodzaje ciast na pizze, powiało tu troszkę nudą. Aby to zmienić rozpocznę cykl wpisów – pizza na wesoło.
Dobra pizza to nie tylko udane ciasto i smaczne dodatki – liczy się również jej wygląd. Moje dzisiejsze dzieło to Angry pizza – smaczna i zabawna kolacja dla dwojga.

angry pizza
W tym wpisie pominę etap przygotowania ciasta na pizze (bez trudu znajdziecie kilka smacznych przepisów na stronie) i przejdę do dodatków. Do przygotowania Angry pizzy (wersja wegetariańska) potrzebne nam będą:

  • sos pomidorowy,
  • żółty ser,
  • czerwona i żółta papryka,
  • czarne oliwki,
  • cebula,
  • ulubione przyprawy.

Ciasto na pizze smarujemy delikatnie sosem pomidorowym. Teraz czas na ulubione przyprawy – ukryjemy je, aby nie zepsuły Nam wizualnie efektu końcowego. Następny w kolejce jest starty na tarce ser żółty. Przechodzimy do najtrudniejszego etapu – formowania czerwonego ptaszka. Osoby mające zdolności plastyczne nie będą miały większych problemów – baa, większość z Was zrobi to zdecydowanie lepiej ode mnie.
Z pokrojonych czarnych oliwek robimy zarys ptaka. Następnie wykładamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Z cebuli wycinamy oczy a z żółtej papryczki robimy dziobaska 🙂

I praktycznie to już wszystko – proste? Niekoniecznie 🙂

Do przygotowania takiej pizzy używajcie jak największej blachy – moja ma zaledwie 32 cm. Na większej powierzchni zdecydowanie łatwiej będzie Nam zadbać o szczegóły a efekt końcowy będzie dużo lepszy od mojego.
gotowa angry pizza
Moja pizza wyszła wegetariańska, ale wcale tak być nie musi. Paprykę można zastąpić wędliną – salami jest chyba najbardziej czerwona. Oczy możemy wykonać z pieczarek lub sera mozzarella a dzióbek z kawałków ananasa.

Jak widać jedynym ograniczeniem jest Nasza wyobraźnia. Wszystkim zaglądającym na moją stronę życzę udanej zabawy i smacznej pizzy.

Pozdrawiam

3 komentarze

  1. ola kowalczyk 22 pisze:

    pycha jest pizza angry birds

  2. jadziazzarogu pisze:

    Przepis rewelacyjny, właśnie testowałam 🙂 poza okresem oczekiwania na wyrośnięcie ciasta pizzę robi się błyskawicznie. Piekłam w dużej prostokątnej formie do ciast i wyszło bardzo grube. Jak na mój gust ciasta spokojnie wystarczyło by na dwie średnie okrągłe blachy do pizzy w wersji na cienkim cieście:) Poza tym naprawdę polecam!

  3. mipsi pisze:

    super ciasto na pizze zawsze wychodzi a angry jest przesliczny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *