Ciasto na pizze bez drożdży

Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze.
Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie.
Do przygotowania ciasta potrzebne Nam będą następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • jedna łyżeczka bazylii.

Przygotowanie ciasta.

 Mąkę, proszek do pieczenia oraz bazylię mieszamy na sucho w misce. Do szklanki z mlekiem wsypujemy cukier i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlewamy mleko oraz olej do miseczki z mąką i dokładnie mieszamy.

Wyrobienie ciasta zajmuje mi średnio 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto charakteryzuje się tym, że nie przywiera Nam do miski. Na blat kuchenny wysypujemy troszkę mąki i wykładamy Nasze ciasto. Następnie formujemy rączkami lub wałkiem na kształt blachy do pieczenia (o średnicy 35- 40 cm). Tylko nie zapomnijcie posmarować blachy masełkiem lub oliwą blachy przed wyłożeniem ciasta.

Na zdjęciu pizza na cieście bez drożdży – jedna z moich ostatnich.

Jak potoczy się dalszy los ciasta na pizze bez drożdży zależy od Was. Ja najczęściej z lenistwa delikatnie smaruję ciasto ketchupem – jakoś brakuje mi czasu na zrobienie swojego sosu pomidorowego.




Następnie sypię około 150g startego żółtego sera, wykładam plasterki szynki lub innej wędlinki ( ale ładnie mi się zrymowało), papryka pokrojona w kosteczkę. Mała, pokrojona w plasterki cebulka dodaje mojej pizzy charakterku.

Całość posypuję delikatnie majerankiem oraz oregano  – bazylię pomijam bo już jest w cieście.

Całość pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni.

Życzę smacznego.

111 komentarzy

  1. ewa pisze:

    Smaczna pizza

  2. ewa gerlach pisze:

    jak niebo w gębie ;p

  3. Agaa pisze:

    Pyszna.Polecam

  4. Jay pisze:

    Wlasnie wsadzilem do piekarnika, ocena za 25 – 30 minut 🙂

  5. Jay pisze:

    Udana pizza – ciasto b. Dobre, bede robil czesciej

  6. adrian pisze:

    Witam wszystko spoko ciasto 5/5 robiłem już pare razy.

  7. Mac pisze:

    udało się za pierwszym razem… nigdy więcej kupnej pizzy

  8. Mończa pisze:

    Właśnie zabieram się za robienie… 🙂
    Ocenię jak zjem.

  9. dziku pisze:

    wybralem ciasto bez drozdzy i wspaniala smakowita mniam…mniam..

  10. najedzonymarcin pisze:

    MMMM ale pychotka, to ciasto jest the best on the world mmmmmm jeszcze raz mniam mniam mniam !!!!!!!1

  11. Wiwi pisze:

    Czy moge to zrobic bez bazylii?

  12. Freda pisze:

    juz za pierwszym razem wyszła niesamowita!!! Polecam

  13. kamila pisze:

    mniammm pyszne to ciasto takie kruche i delikatne super przepis <3

  14. r0d1 pisze:

    no zobaczymy jak wyjdzie… za 25 minut nastapi ogloszenie werdyktu… albo rewelacja… albo klapa…

  15. piotrek pisze:

    ciasto, które zawsze się udaje! przepyszne! juz 4 raz robię. polecam

  16. Wedel pisze:

    Pierwsze ciasto które mi się udało 🙂 Ciasto wyszło świetne polecam.

  17. Minnie pisze:

    Bardzo dobra pizza 🙂 Zrobiłam razem z przyjaciółką i choć miałyśmy na niej tylko ser, szynkę i paprykę, to i tak była pyszna 😉

  18. Nola pisze:

    Najlepsza pizza jaką jadłam, żadna zamawiana jej nie dorównuje, ciasto super chrupiące!!!

  19. beata pisze:

    Super pizza.Swietne ciasto z bazylia! Zrobilam, byla pyszna.Ja dodalam jeszcze szczypte soli do ciasta.Zaraz zabieram sie za robienie kolejnej.Pozdrawim

  20. inonka pisze:

    ciasto pyszotka, uwielbiamy 🙂

  21. Andzia pisze:

    szybko prosta i przepyszna 🙂

  22. cienk pisze:

    świetne polecam

  23. Marta pisze:

    Właśnie ją jem, bardzo dobra, ale chyba następnym razem dodam małe pół łyżeczki soli.

  24. jakub krupa pisze:

    super pizza mniam

  25. alex0003 pisze:

    zrobiłam; wyszła genialna, tak samo dobra jak z pizzerii! polecam 🙂

  26. milenasy pisze:

    ciasto po bokach wysmienite jak w prawdziwej pizzy, ale na środku po 25 minutach wciąz niedopieczone 🙁

  27. milenasy pisze:

    pizza uratowana! musiałam ją trzymac w piekarniku dłużej niż 35 minut, ale wyszła pyszna, nikt z domowników się nie zorientował, że to ciasto bez drożdży 🙂

  28. pati pisze:

    dopiero wstawiłam zobaczymy co z tego wyjdzie :*

  29. Elka pisze:

    Właśnie umyślało mi się zrobić na obiad pizzę, wszystko mam ale drożdzy nawet tych w proszku brak więc zrobiłam ciasto Twojego przepisu tylko z wodą nie mlekiem bo mleka też brak na stanie hehe zobaczymy czy dobre bo już pizza się piecze 😀

  30. Mirka pisze:

    Sprawdziłam. Polecam. Pycha!

  31. Kasia Malenda pisze:

    No czekam właśnie, ale konsystencja ciasta super, łatwe do zrobienia i wygląda fajnie, więc… Liczę, że będzie pyszne 😉

  32. Mateusz pisze:

    Narazie wszystko idzie po mojej myśli 🙂 zobaczymy narazie się piecze, ale serem jeszcze nie posypalem, dopiero jak cisto trochę się zrobi 🙂

  33. ania pisze:

    Czy można z powodzeniem zamienić mąkę pszenną na taką z pełnego przemiału? 🙂

  34. Malwina pisze:

    Superowa wyszła, cud malina. Polecam;)

  35. vikiannab pisze:

    Pycha,chrupiące ciasto i minimum wyskiłku:)

  36. Ola pisze:

    Jeszcze nie wiem jak smakuje bo narazie sie piecze ale swietnie pachnie az zglodnialam 🙂

  37. Aaa pisze:

    Bardzo dobre ciasto 🙂 dodałam tylko szczyptę soli dodatkowo. Mogę polecić z czystym sumieniem. Pizza już skonsumowana 🙂

  38. Rapu pisze:

    Szybka, smaczna, mało bałaganu 🙂 5/5

  39. paulinka pisze:

    Wyszla pyszna i chrupiaca 😀 I zajelo mi jej zrobienie w sumie zaledwie 40 min (z czego 25 to pieczenie). Pycha!!!

  40. Ania i Potr pisze:

    bardzo dobrze wyszło smacznie i szybko ;] pozdrawiamy

  41. Michał pisze:

    Bardzo dobry przepis.
    Natomiast mogę coś polecić jeśli chodzi o sos pomidorowy. Jestem stanowczym przeciwnikiem ketchupu, ale również rzadko kiedy mam czas zrobić cały sos.
    dlatego idąc na łatwiznę, polecam kupić przecier pomidorowy i doprawić. To powinno załatwić sprawę

  42. Adrian pisze:

    Ciasto rewelacyjne. Dodałem tylko nieco soli. Zauważyłem też, że pizza smakuje znacznie lepiej, gdy przed położeniem dodatków podpieczemy trochę samo ciasto. Polecam 🙂

  43. Moniś pisze:

    ciasto zrobilo sie idealnie zobaczymy jak się upiecze 🙂

  44. Karolina pisze:

    super przepis !
    najlepsza pizza bez drożdży jaką kiedykolwiek jadłam 🙂
    polecam wszystkim !

  45. Dorota pisze:

    Powiem szczerze, że byłam troszkę sceptycznie nastawiona do tego przepisu, a to tylko i wyłącznie ze względu na same pozytywne komentarze… pachniało przekrętem jakimś?! 😉 Wypróbowałam, robiąc pierwsza pizzę samodzielnie i jestem właśnie po pierwszym kawałku. Jestem zachwycona!!! ciasto jest przepyszne, a pizza będzie u mnie teraz częstym gościem. Bardzo dziękuję za ten przepis i wszystkim takim niedowiarkom jak ja SZCZERZE POLECAM! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  46. DraQlcia pisze:

    namówiły mnie komentarze – zrobię na kolację moim wspaniałym chłopakom 🙂 są wybredni więc ciasto będzie miało niezły test 🙂

  47. robert pisze:

    Witam jak by ktoś chciał zrobić sobie pizze bez glutenu to wystarczy zamiast zwykłej mąki dać mąkę gryczaną mocno zmielona w tych samych proporcjach.a tak poza tym to super przepis.
    Pozdrawiam

  48. Pepe pisze:

    Przepis bardzo dobry. Nie wychodzi typowe ciasto do pizzy, ale jest tak wyjątkowe, że niesamowicie smaczne. Ukazuje rodzaj pizzy z pysznnym chrupkim ciastem.

  49. Matt pisze:

    Osobiście ciasto mi jak i mojemu mężowi nie smakowało, lepszy jest spód robiony z drożdżami ale jak kto tam woli 🙂

  50. Vicious pisze:

    No to robimy ciasto XD
    dziekuje za przepis

  51. smorda pisze:

    Świetnie ciasto. Dziś robiłem pizze razem z dziećmi i była to super zabawa uwieńczona pysznym obiadem!;)

  52. Master pisze:

    A więc, jest dokładnie Sylwester i postanowiłem zrobić pizzę na tym cieście.
    Ciasto wyrobiłem stosunkowo szybko, bo około 5-7 min max, sos i reszta śmieci z lodówki i do piekarnika rozgrzanego do około 220 stopni, prawdopodobnie troszkę z byt wysoka temperatura i ciasto po 15minutach załęczo się przypalać od spodu, szybka reakcja i zmiana temp, pizza wyszła Bardzo Dobra!!!!!

    PolecaM !!!!!!!!!!!!!!!!

  53. Aneta pisze:

    Pycha! Dzisiaj robilam 1 raz i jestem naprawde bardzo zadowolona.. ciasto palce lizac.. dodatki wedle uznania i pizza bajka! 🙂 Polecam ten przepis!

  54. Kreciozos pisze:

    nie wiem dopiero wzięłam przepis , ale na pewno bardzo pyszna 😀

  55. Agnieszka pisze:

    Twoj przepis jest megazajebisty!!! uzylam go kilka razy i znajomi sa zachwyceni. wielkie dzieki! 🙂 🙂

  56. Skrzypek pisze:

    Mi wyszło fajnie, oczywiscie troche inaczej smakuje niż na drożdżach, ale ciągle wyśmienicie:)

  57. Ania pisze:

    pizza wyszła smakowicie. Na początku nie wierzyłam tylu dobrym opiniom, ale gdy sama się przekonałam jestem w stanie potwierdzić ich zgodność w 100%! PYSZNOŚCI~!

  58. bozena pisze:

    bardzo dobra pszepyszna gratuluje

  59. agnieszka pisze:

    uwielbiam, robiłam ją 3 razy i wszyscy są zachwyceni. 🙂

  60. kkb pisze:

    kozacka pizza.

  61. GrX pisze:

    Bardzo dobry przepis :D! Polecam wszystkim!!!

  62. aneta pisze:

    robilismy wyszla pyszna:)

  63. aneta pisze:

    jest pyszna ale pieczemy ja gora 8 min inaczej by sie spalila niewiem gdzie wy ja pieczecie przez 25min w mikrofali chyba haaha

  64. krytyk pisze:

    Spód wyszedł taki jak lubie. A jeśli chodzi o składniki to polecam tuńczyk , jajko na twardo , cebula. I pod tym oliwa plus rozgnieciony czosnek. Mniam mniam. Do tego żaden sos nie potrzebny tylko majonez. Polecam i Smacznego.

  65. edek z krainy kredek ;) pisze:

    Zaje dobra pizza …polecam

  66. Marek pisze:

    To czy pizza będzie dobra to w dużej mierze zależy od składników. Samo Ciasto jest naprawdę dobre. Polecam

  67. danio pisze:

    dziś zrobiłam 3 takie pyszne były cala rodzina się cieszy

  68. 14-stolatek pisze:

    Ja też robiłem , super ale nie bawiłem się w osobne mieszanie produktów , wszystko do miski i mieszamy 😉 Smaczne ,Polecam.

  69. MArta pisze:

    Jestem w szoku, mimo pozytywnych komentarzy bylam jakos nastawiona negatywnie ale mowie raz sie zyje, przez to ze bylam nie pewna dodalam malo skladnikow bo tylko cebulke, salami i ser. WYSZLO FANTASTYCZNIE :)super przepis

  70. Sys pisze:

    właśnie zrobiłam 🙂 piecze się …zobaczymy posmakujemy

  71. Darek pisze:

    Zaje*ista! Robie co tydzien, nawet zdarza się kilka razy pod rząd 🙂 Polecam!

  72. angie pisze:

    Bardzo smaczna pizza mi wyszła, tylko następnym razem nie będę rozwałkowywać aż tak cienko. Ale ogólnie na + 🙂 dzięki za przepis

  73. MadziaTG pisze:

    Ja zamiast tej łyżeczki cukru dałam szczyptę soli. Ciasto ogólnie jest rewelacyjne, nawet nie trzeba się zbytnio trudzić z ugniataniem ciasta bo składniki cudownie i szybko się łączą 🙂
    Ja jako sosu użyłam pikantnego ketchupu, z salami, pomidorami, dużą ilością pieczarek i sera. Pycha 😀

  74. Beata pisze:

    Latwe..szybkie..smaczne..rewelacja..POLECAM

  75. aneta pisze:

    ja lubie cienka pizze wiec rozwalkowuje ja na cala blache i pieke gora 10 min ;)) z ulubionymi skladnikami jak kto lubi:) z

  76. Mate-o. pisze:

    Ciasto zrobiłem w postaci blachy prostokątnej , zrobiłem delikatnie podniesione ranty na około ,Po obiadku zostało nam trochę sosu do Bolognese Spagetti wykorzystałem go własnie do tych rantów a całość spodu posmarowałem sosem tysiąca wysp , składniki których użyłem to :
    -Ser (delikatna ilość z prześwitami)
    -Kurczak (Udko z obiadu dzień wcześniej bez skórki)
    -Papryka Zielona , Czerwona
    -Jajo na Twardo
    -Szynka
    -Cebula
    -Ogórek (Troszeczkę)
    (Cały Śmietnik z Lodówki).

    Przyprawy:
    -Pieprz (Mielony)
    -Papryka Red (Ostra)
    -Oregano
    -Bazylia

    jest pyszna lecz sos obowiązkowo musi być (Czosnkowy lub Tysiąca wysp oczywiście już po upieczeniu na zewnątrz)

    Ogólnie pizza igła i koniec z pizzeriami 🙂

  77. Marta pisze:

    Pizza w piekarniku, ciekawa jestem co z niego wyjdzie, bo mam gazowy, a z nim różnie bywa, raz nie dopiecze, raz przypali. Przepis łatwy i przyjemny w realizacji, także zobaczymy jaki będzie efekt 🙂

  78. ona i on pisze:

    Pieczemy ją zawsze kiedy mamy ochotę na coś dobrego. Za każdym razem PRZEPYSZNA. Świetnie nadaje się na szybki obiad czy kolacje. Polecamy i życzymy SMACZNEGO 🙂

  79. Borys pisze:

    Właśnie zrobiliśmy z synkiem ,pyszna omnomnom 🙂

  80. TOMASZ pisze:

    IMHO Warto by dodać do ciasta trochę kminku który nadaje ciekawy smak.

  81. jola pisze:

    Robiłam już nie pierwszy raz.Jest super w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczna.Nie ma opcji takiej,żeby coś nie wyszło.Pychotka mniam, mniam.

  82. bb pisze:

    Pizza wyszla wspaniała, ale z mojej strony podpowiem zeby do ciasta nie dawac cukry bo ciasto robi sie lekko slodkawe… ogolnie bardzo polecam! Szybki sposob na piekna i pyszna pizze:)

  83. Eufrozyney pisze:

    Pyszne ciasto! Nie wlewałam oleju i podwoiłam ilość wszystkich pozostałych składników i wyszło rewelacyjne 🙂

  84. Avenu pisze:

    pizza bardzo dobra tylko mam pytanie, mam 14 lat i jeszcze nie jestem doswiadczona w gotowaniu. Pizza a dokładniej ciasto miało taki dziwny smak jakby cos nie pasowało, nie wiecie co zrobiłam zle?

  85. Najlepsza Pizza !!!! ( i to bez drożdży) !!! pisze:

    Pyszna pizza polecam jest zaista!!!!

  86. wiola pisze:

    Ciasto dobre, chrupkie i fajne, na wierzch można położyć co się chce. Ja ciasto dosoliłam szczypta soli. Bardzo szybkie danie, najważniejsze że bez czekania aż wyrośnie 😉 ja podwoiłam proporcje wyszły dwie fajne duże blaszki prostokątne. Polecam !!!

  87. Daniel pisze:

    Mi chyba nie wyszło, choć piekłem znacznie dłużej ciasto w środku miało lekko brązową barwę i nie było puszyste, tylko ciapowate. (piekłem ponad 40 min)

  88. ola pisze:

    pięknie się upiekło właśnie wyjęłam z piekarnika ja zrobiłam z serem, koncentratem pomidorowym, pieczarkami, papryką i ziołami a córka tylko z koncentratem i ziołami. (y)
    dziękuje za fajny przepis

  89. kinga pisze:

    Witam.Czy ciasto jest kruche czy puszyste?

  90. Trzasku pisze:

    MYYY Pycha pizza

  91. REKER pisze:

    Przepis sprawdzony, pizza przepyszna 🙂

  92. Michał pisze:

    Po raz kolejny robie pizze z tego przepisu i jeszcze ani razu się nie zawiodłem, polecam.

  93. Ania pisze:

    NAJLEPSZE na świecie, najprostsze i niezawodne. Robiłam już z 10 razy jak nie więcej i nigdy mnie nie zawiodło:) Dziękuję za przepis!

  94. grazia pisze:

    supersupersuper

  95. TomekZkN pisze:

    Najlepszy przepis na pizze. Polecam!!

  96. ana pisze:

    Bardzo dobre ciasto:D
    Super przepis;)

  97. oli pisze:

    właśnie robię pizze

  98. natalii pisze:

    ciasto super, pizza wyszła przepyszna 🙂

  99. mariusz pisze:

    super przepis. robiłem już 3 razy 🙂

  100. Linux VPS pisze:

    Dodatki na pizze wybieramy wedle uznania. Pieczemy okolo 30 min, jezeli ciasto jest grubsze, to oczywiscie dluzej.

  101. Dagcia pisze:

    Bardzo pyszna!!!! Niestety nie miałam oleju i Bazyli i zrobiłam bez wyszła przepyszne!!! MNIAM, MNIAM, MNIAM…

  102. zuzi pisze:

    Ja dodaję zamiast oleju masełko osełkowe, rety jaki zapach ciacha,mmmmmmmniammmmmmmm

  103. Nikola pisze:

    Robiłam juz wiele razy! Za każdym razem przepyszna! Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *