Ciasto na pizze

Ciasto na pizze – smaczny i szybki w przygotowaniu przepis na ciasto do pizzy.

Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu.



Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki. Ja do swojego przepisu używam mąki tortowej – do pizzy nadaje się idealnie. Czas wymienić wszystkie składniki:

  • dwie i pół szklanki wcześniej wspomnianej mąki tortowej,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • jedna łyżeczka oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Ciasto na pizze jest dobrze wyrobione gdy nie przykleja Nam się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche (pozwala się łatwo formować). Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 50-60 minut. Wiem że jest to stosunkowo dużo czasu, ale chcąc uzyskać puszyste ciasto jest to konieczne.

Okres wyrastania ciasta na pizze możemy poświęcić na przygotowanie sosów do pizzy oraz pozostałych składników. Moje ulubione to:

  • szynka,
  • pokrojony w kosteczką ananas,
  • oliwki,
  • posiekana w plasterki świeża cebulka,
  •  2-3 pieczarki (nie duszę lecz kładę surowe – umyte i cieniutko pokrojone),
  • starty żółty ser,
  • przyprawy – majeranek, oregano.

Czas najwyższy wrócić do Naszego ciasta na pizze.



Wyjmujemy je z miseczki, lekko ugniatamy i dzielimy na dwie części – ciasta wystarczy na dwie blachy o średnicy 35 centymetrów. Następnie równo rozkładamy na wcześniej posmarowane margaryną blachy (ciasto nie przyklei Nam się podczas pieczenia).

Nie możemy również zapomnieć o uformowaniu charakterystycznych „boczków”. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym – mniej wymagający mogą posmarować ketchupem. Następnie wykładamy wcześniej przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i przyprawami. Całość wstawiamy do piekarnika na okres 20 minut – temperatura w przedziale 180 – 200 stopni.

Wszystkim życzę smacznego.
Ps.
Chcesz się pochwalić swoją domową pizzą na Naszej stronie? Prześlij zdjęcie swojej pizzy na ciastonapizze@wp.pl

100 komentarzy

  1. Patrycja pisze:

    polecam!!

    • dudoslav pisze:

      Dziewczyna właśnie wyrabia ciasto, wiec ja muszę skrytykować trochę:) Jako ścisłowiec bardzo przeszkadzają mi określenia typu szklanka, ciepła temperatura. Szklanka, tj. ile ml? Ciepła temp. to 80 stopnii C, 60? 20? 🙂
      Mimo wszystko dzięki za przepis;)

      • Greg pisze:

        Rozpatrując teoretycznie i zwyczajowo szklanka to ok 250 ml, ciepła to 40-45 st C. Oczywiście patrząc na jednostki miary wyrażone w wiaderkach można się zastanawiać nad ich objętością bo są wiadereczka po 3 l ale i też po 15l można znaleźć.
        Przepis cud miód. PozdróFko

      • Isabelle pisze:

        Nie wiesz, że w kuchni robi się wszystko na oko 😉 ? Pozdrawiam

  2. smołkers pisze:

    Polecam w 100% !!! Jeśli ja jako facet zrobiłem wyśmienitą pizze wg tego przepisu tzn że jest SUPER !! DZIĘKI WIELKIE 🙂 Pozdrawiam Paweł :-))

  3. sezamek1986 pisze:

    Właśnie robię to ciasto, za godzinkę przychodzi Kobieta przez żołądek której staram się trafiać do serca.. cała odpowiedzialność na Was 🙂 a tak całkiem poważnie to już było widać jak fajne ciasto wyjdzie 🙂 trochę pizz (tak to się odmienia? :D) już w życiu zrobiłem, dzięki wielkie i pozdrawiam!

  4. Jarek pisze:

    Przepis na ciasto rewelka, gorąco polecam.

  5. Aguh pisze:

    świetny przepis:) właśnie się zajadam.polecam i pozdrawiam

  6. mmmm pisze:

    Super przepis i bardzo dobra pizza wyszła z piekarnika, aż palce lizać!!!

  7. anielka pisze:

    Wspaniały przepis. Właśnie zajadamy się z moim rocznym synkiem, a druga połowa czeka na męża. Nasza wersja to sos boloński, suszone pomidory w zalewie, papryka, kabanosy, kukurydza, ogórek konserwowy i ser czyli wszystko, co dostępne w lodówce. Z reszty ciasta zrobię mini bułeczki z dodatkiem ziół, suszonych pomidorów, czosnku i papryki. Taką mam na nie wizję. Dziękuję za świetny przepis. Na pewno to ciasto na pizzę będzie stałym gościem na naszym stole. Pozdrawiam:)))

  8. Lucas pisze:

    ciasto najwyższej klasy, polecam gorąco!!!

  9. szczypta pisze:

    rewelka! wŁAŚNIE Wcinamy i rece zajete.Wyszło extra!

  10. anet pisze:

    Hey,

    Już drugi raz robię pizze z tego przepisu 🙂

    Za pierwszym razem było przepyszne mam nadzieje że zaraz tez zjem pyszną pizzunię 🙂

    Polecam 😉

    Pozdrawiam,
    A.

    • Dawid pisze:

      Robię pierwszy raz tę pizzę mam nadzieję że będzie pyszna!!!
      Pozdrawiam Dawid B.
      Odezwę się jak mi wyjdzie 😀

  11. BeastKonoha pisze:

    Świetny przepis! Co prawda na początku miałam straszne problemy z klejącym się ciastem, ale to chyba dlatego, że dałam za mało mąki (im więcej sypałam potem, tym lepiej ciasto się ugniatało). Prawdziwą radość sprawiło mi wyrośnięcie ciasta – jestem kompletnym amatorem, jeśli chodzi o gotowanie, więc fakt, że coś wyszło, bardzo mnie zmotywował xD. Pizza była z salami, serem, oregano i oliwkami. Pycha!

  12. dp pisze:

    Świetne!
    Wczoraj zrobiłam, wszystkim smakowało! Pięknie wyrosło, łatwo się dało wywałkować, a w smaku super. B dobry przepis!:)

  13. Bronek pisze:

    SUPER!! Najlepszy przepis z jakim sie spotkalem. Ciasto wyszlo wrecz doskonale!

  14. madzia pisze:

    pycha 🙂 polecam 🙂

  15. Renia pisze:

    Szybkie, łatwe, mega pyszne to ciasto 🙂 Polecam, wyszło idealne.

  16. Anna pisze:

    ciasto – REWELACJA!!!:)

  17. Dominik 15 lat pisze:

    Kapitalne ciasto ! POLECAM !

  18. Damian pisze:

    Witam.
    Mam takie dwa pytanka.
    Czy nie lepiej jak by do ciasta dodać łyżeczkę cukru?
    Oraz co zrobić żeby ciasto tak nie lepiło się do rąk?

  19. Pati pisze:

    Właśnie pizza siedzi w piekarniku. Ciasto wyszło super, jedynie podczas wyrabiania trzeba dodawać mąki (przynajmniej w moim wypadku).
    Mój przepis: ketchup, pomidory, ser, tuńczyk z puszki, kukurydza, sos majonezowy

    Polecam, bo już widać efekty 😀

  20. Bartek8707 pisze:

    Żeby ciasto się nie lepiło polecam dać sobie na dłonie trochę oleju 😉 Aha i ser powinno się dać zaraz na sos a potem składniki bo wtedy się zatopią w serze 😉

  21. Kubek pisze:

    najlepsza pizza jaką jadłem ja i moi znajomi !!! sieciówki mogą gary pozmywać co najwyżej

  22. Truska pisze:

    Naprawdę pyszna! Ciasto puszyste, smaczne. Po prostu bombowy przepis! NARESZCIE!!! 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  23. Ann pisze:

    Właśnie ugniotłam ciasto i odstawiłam na 50-60 minut
    Czekam teraz aż wyrośnie i rezultaty pozdrawiam 🙂

  24. SuperGrover pisze:

    Nie przepadam za grubym ciastem, ale rodzince bardzo smakuje. Zdecydowanie polecam i dziękuję.

  25. asia pisze:

    to ciasto jest rewelacyjne dodatki wymyslilam swoje ale ciasto wyszlo swietne puszyste i chrupiace 🙂

  26. Klaudia pisze:

    Zaraz zabiorę się za przygotowanie tej pizzy 😉 Mam nadzieje, że będzie OK 😉

  27. Natalia pisze:

    Właśnie zabieram się za robienie pizzy z tego oto przepisu. Mam nadzieję, że wyjdzie boska 🙂

  28. Sylwia pisze:

    Przepyszne ciasto. Dzisiaj zrobiłam i wszystkim w domu smakowało.Pyszne,puszyste a zarazem chrupiące a do tego proste w wykonaniu. Wrzucam stronkę do zakładek. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  29. Natalia pisze:

    Piękne ciasto, prawie się wzruszyłam 😀 Polecam! 😉

  30. Karola pisze:

    Świetnyyyy przepis! wielkie dzięki ; d

  31. Anka233 pisze:

    Szacunek !!!! Pierwsze ciasto które wyszło rewelacyjnie !!!!! Po kilkunastu próbach i długich poszukiwaniach w necie – nareszcie go mam 🙂 polecam wszystkim. Pizza wyszła pyszna, puchata i wypieczona.

  32. Marta pisze:

    Super, naprawdę polecam ! właśnie zajadam ! 🙂

  33. Tomasz pisze:

    Najlepsze ciasto na pizzę jakie do tej pory zrobiłem.

    SUPER!!!

  34. Ola pisze:

    a ja wlaśnie zaczęłam robić 🙂 teraz właśnie czekam aż wyrośnie 😀 i do piekarnika :d również mam nadzieje ze mi wyjdzie choć czytając tyle pozytywnych komentarzy nie może być inaczej 🙂 Dziekuje za przepis i pozdrawiam 😀 :*

  35. Valesca pisze:

    Po raz pierwszy ciasto wyszło mi idealnie 🙂 Właśnie zabieram się za przepis po raz drugi.
    Ja jeszcze po wyrobieniu ciasta na blasze odstawiam na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia.

    Dziękuję za przepis, będę z niego stale korzystać 😉

  36. Monika pisze:

    Fantastyczny przepis, pizza przepyszna, moje niejadki zarządały takiej co tydzień. Dzięki za przepis, zostaje z nami na zawsze 🙂

  37. santo pisze:

    Polską mąkę tortową dobrze zamienić na włoską mąkę typu 00 (farina tipo 00) oryginalnie używaną do robienia pizzy.

  38. Michal pisze:

    180-200 stopni, ale podgrzewanie od góry i od dołu, czy tylko od dołu?? Blacha na środkowej „półce” ??

    Dajcie znać.
    Pozdrawiam,
    M.

  39. Ela pisze:

    Ja przepis troszkę zmodyfikowałam ponieważ do wody z mlekiem i drożdżami dodałam jeszcze łyżeczka cukru i 3 łyżki mąki odstawiłam żeby wyrosło i dopiero zmieszałam z pozostałą mąką 😉 przed chwilką zjedliśmy, wyszło super 😉

  40. legionize pisze:

    Przeczytałem, zrobiłem i teraz pękam w szwach 🙂 polecam!

  41. Paulina pisze:

    Moje pierwsza pizza w zyciu:)
    Jest pyszna, dziekuje za przepis.
    Zastanawiam sie tylko, jak z tych proporcji moga wyjsc 2 pizze. Ja dalam prawie cale ciasto na jedna i bylo w sam raz:)
    Pozdrawiam!!!

  42. Ola pisze:

    Dobry przepis,pizza po upieczeniu wyglada jak ta na obrazku.Ja do maki dosypuje ziola(bazylia,oregano itp.), wychodzi swietnie.Polecam!

  43. laura☺ pisze:

    przeczytałam wszystkie kom. zaraz ją robię
    jak mama przyjdzie z zakupami jesteście odpowiedzialni
    za pizze . ja zrobię 2 ale myślę że się uda. ps. napisze po upieczeniu

  44. Pati pisze:

    Smakowało całej rodzinie, najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam POLECAM

  45. splester pisze:

    Rewelacja dobry przepis :):)

  46. Robert K pisze:

    Rewelacja! Idealne ciasto DZIĘKUJE!!!

  47. Martadela pisze:

    Ciasto, rzeczywiście upiekło się puszyste, ale wyrabianie to prawdziwa mordęga. Dla szybszego wyrośnięcia polecam wstawić do piekarnika w grzałką od dołu w temperaturze 40°C

  48. Waldi pisze:

    Ciasto rewelacyjne!!!

  49. upr pisze:

    Robię pizzę typ UFO zachcianka syna. Pizza ufo polega na tym, że farsz przykrywa się ciastem także od góry wg życzenia syna mego.
    Pozdrawiam

  50. Zenwalk pisze:

    20 minut to nie za dużo? Piec góra-dół? Na środkowym poziomie piekarnika?

  51. Kuba pisze:

    Jak długo i czy w ogóle można piec na termoobiegu ? Niestety, tylko ten tryb działa w moim piekarniku…

  52. Ania pisze:

    Przepis rewelacja. Goraco polecam:)

  53. seba vika bedzie dobrze pisze:

    pizza bardzo ładnie pachnie,moja Vikusia dzielnie ugniatała ciasto i machała blachą/seba pale queen
    sebuś dumnie patrzył jak ugniatam pizze i mówił ‚świetnie kochanie’/ vika pale queen

  54. Daria pisze:

    Robię pizzę zawsze z Waszego przepisu i wychodzi pyszna! Staram się zawsze trafić na czas gdy mam gorące grzejniki by ciasto jak najbardziej urosło, wtedy udaje mi się zrobić 2 pizze w tortownicach 32cm. Jedna z farszem z kurczaka a druga z farszem grzybowym 😉

  55. Pizza Ciasto pisze:

    Robię podobne ciasto 🙂

  56. Aaaanka pisze:

    Właśnie mi pięknie rośnie!!!
    Robię pierwszy raz?!

  57. Ciasto na pizze pisze:

    Robię podobnie :)) Z reguły nie dodaję mleka. Pozdrawiam 🙂

  58. Tusia pisze:

    Super proste bez babraniny 🙂 ja zawsze na sos pomidorowy dodawałam ser a potem dodatki nie wiem jak się powinno robić ale spoko 🙂 proste i pyszne ,polecam leniuchom 😉

  59. Angie pisze:

    Po przekopaniu się przez mase przepisów tych papierowych i tych wirtualnych muszę przyznać, że trafiłam na ideał. Jest fenomenalny ! Smak, aromat, miękkość. Przyjaciele również docenili Pani przepis – poszedł dalej w świat 🙂 oby tak dalej! Pozdrawiam i dziękuję 🙂

  60. emis pisze:

    super ciasto perfekcja polecam

  61. Iwi69 pisze:

    Ciasto rewelacja. Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealne. Uwielbiamy je wszyscy w domu. Jutro robię carbonarę z sosem śmietanowym.

  62. mycha2307 pisze:

    Mąkę tortową można zamienić na mąkę razową, również wychodzi pyszne ciasto

  63. mycha2307 pisze:

    Można też dodać olej smakowy i oregano do ciasta 🙂

  64. Ola pisze:

    Ja też wzięłam się za robienie pizzy. Oczywiście, jak zawsze czegoś dałam za dużo, czegoś za mało, ale jest OK.

  65. Rafał pisze:

    Spoko przepis, jednak wg. oryginału jest trochę za dużo drożdży – przy takiej ilości ciasto nimi ‚zajeżdża’ podczas jedzenia. A co do długiego okresu wyczekiwania na ciasto – ja odstawiam na 10 min do rozgrzanego wcześniej (i wyłączonego) piekarnika. Również pięknie wyrasta 🙂

  66. olaolaoal pisze:

    Pizza w piekarniku, ciasto wyrosło ogromne ale po wyciągnięciu od razu oklapło 🙁 pierwszy raz robię pizzę i nie mam pojęcia dlaczego tak się stało 🙁

  67. Bazia K. pisze:

    Ciasto jest idealne, wychodzi za każdym razem, a co najlepsze ja nie smaruje blach i nigdy mi nie przywarło. Dzieki za tak prosty i pyszny przepis. polecam!

  68. Marysia pisze:

    Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu. Ale wyszło super, bardzo smaczne. Po prostu pychota , właśnie konsumuje, aż najeść się nie mogę:) Polecam !!!!

  69. kp pisze:

    Pomimo ponad dwóch lat testowania różnych przepisów na pizze, ten przepis jest najbliższy ideału!

  70. Mokka pisze:

    Bardzo dobry przepis! Warto poświęcić się i przez te 15 min. wyrabbiać ciasto, bo cieszy oko jak ładnie później wyrasta 🙂 Ja swoje ciasto robię w prodiżu. Podane składniki starczają na dwie pizze. Czas pieczenia wydłużam do 35 min. Pizza wychodzi bardzo smaczna, polecam!

  71. Paula pisze:

    Pycha! Rewelacyjny przepis! Dziękuję 🙂

  72. Aga z Howiks.pl pisze:

    Łał, takiego przepisu z użyciem mleka jeszcze nie próbowałam. Zapisuję i wykorzystam następnym razem:)

  73. lora pisze:

    Wg mojego Męża: najlepsze ciasto do pizzy jakie zrobiłam, a to dla mnie ważne 🙂 smakowite, polecam 8)

  74. Sylwia pisze:

    Witam 😉
    Polecam ten przepis.Ciasto wyszlo super!

  75. MonteVerdi pisze:

    Wczoraj wypróbowałam Twój przepis na moich znajomych i… byli wniebowzięci! 🙂 Rewelacja, już nie pamiętam, kiedy zrobiłam tak dobre ciasto jak to. 🙂

  76. Iva pisze:

    SUPER PRZEPIS !!!!!

  77. Bian pisze:

    Rewelacyjny przepis. Ciasto puszyste a smak idealny. Polecamy z mężem 🙂

  78. Sylwia pisze:

    świetny przepis, piekę pizze na tym cieście po raz drugi i wychodzi wyśmienita! Ciasto godne polecenia :), świetnie rośnie, dobrze się układa i na dodatek wygląda i smakuje rewelacyjnie!

  79. Popek pisze:

    Super przepis polecam 🙂

  80. inuśka pisze:

    Mi wyszedł trochę twardy spód a miękka dosyć góra. Strasznie trudno kroić. Może za długo trzymalam? 25 min a może piekarnik za mocno? 220 i termoobieg.Mam elektryczny piekarnik

  81. Angelika pisze:

    Wyśmienite ciasto! Już któryś raz robię na nim swoją ulubioną pizzę z kurczakiem, pieczarkami, papryką i cebulką na sosie pomidorowym z dodatkiem habanero. Cudowna!

  82. Delfi pisze:

    To ciasto jest GENIALNE ! Robię pizze z tego i tylko tego ciasta już ponad rok nie ma lepszego, a rodzina się zajada. Wielkie dzięki za ten przepis 🙂

  83. Emi pisze:

    Robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Ciasto pyszne, idealnie chrupiące. Genialny przepis!

  84. Aga pisze:

    Przegapilam wodę w przepisie ale dalam wiecej mleka…..powiedzcie ze wyjdzie..:/

  85. karola pisze:

    Mój ulubiony przepis na pizzę 🙂 Ciasto jest bardzo smaczne i fajne rośnie 🙂

  86. Amanda pisze:

    Super! Ja Też mam bloga i właśnie wstawiam post z pizzą. Trochę zgapiłam ciasto od Ciebie. SORRY!!!! Ja miałam po prostu problemy ze zrobieniem ciasta, dlatego tak. Pizza wyszła extra!

  87. STEFANO pisze:

    Właśnie skonsumowaliśmy z całą rodziną. Pochwał nie ma końca. Chociaż przy dużej ilości składników ciasto mało wyrosło przytłoczone ciężarem. Ogólnie REWELACJA!!!!

  88. kitek pisze:

    najlepszy przepis jaki znam zawsze wychodzi 🙂

  89. OLcia pisze:

    Pizza wyszła przepyszna ! Dziękuję za przepis na ciasto

  90. Olcia pisze:

    Pyszna pizza !

  91. margo pisze:

    Przepis na pizze super! Polecam.

  92. Filip pisze:

    Nie mozna drozdzy rozpuszczac w tempreafurze powyzej 35°C ponieważ umieraja wtedy tak na przyszłość
    Pozdrawiam tak to ciasto ideolo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *