Cienkie ciasto na pizze

Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte. Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii.




Przeglądając fora internetowe, bardzo często zobaczyć można pytania odnośnie tego jak zrobić cieniutkie ciasto w swojej kuchni – mój przepis kieruję do Wszystkich maniaków pizzy zjadanej w pizzerii.


Do przygotowania cienkiego ciasta na pizze (przepis na blachę o średnicy 35 centymetrów) potrzebne Nam będą:

  • 1 szklanka dobrej mąki (polecam mąkę tortową),
  • 1/4 kostki drożdży – 25g,
  • pół szklanki letniej wody,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • jedna łyżeczka oleju roślinnego,
  • dodatki do pizzy,
  • ketchup lub sos pomidorowy.

Cienkie ciasto na pizze – przygotowanie.

Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody – łącznie ma Nam wyjść pół szklanki zawiesiny. Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy. Cały proces rozpuszczania drożdży w szklance zajmuje mi około 5 minut – nie może być widocznych grudek. W kolejnym kroku wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miseczki z mąką i odrobiną oleju roślinnego. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta (średnio około 10-15 minut wyrabiania).




W normalnym przepisie na ciasto do pizzy, przychodzi teraz czas na odstawianie ciasta do wyrośnięcia. W przepisie na cienkie ciasto na pizze będzie inaczej – zaraz po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną masełkiem blachę.

Czas na posmarowanie ciasta ketchupem lub sosem pomidorowym, następnie starty na tartce żółty serek i pozostałe dodatki. Nie zapomnijcie o przyprawach – jak zawsze polecam majeranek, oregano i bazylię.

I to tyle. Pozostaje Nam już tylko wstawić pizze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 – 190 stopni na 15 do 20 minut.

 

 

73 komentarze

  1. Kala pisze:

    Genialny przepis!!!! Wielkie dzięki 🙂

  2. iwonka pisze:

    Dzisiaj będę robiła to ciasto 🙂 Zawsze się zastanawiałam jak zrobić cienkie ciasto, bo ja rzeczywiście zawsze odstawiałam do wyrośnięcia 🙂 Super przepis.. A twoje zdjęcie mam ochote zjeść 🙂

  3. Bambo pisze:

    Bardzo dobry przepis, aczkolwiek do ciast polecam dodać łyżeczkę soli, jest wtedy smaczniejsze.

  4. neta7 pisze:

    Wypróbowałam!!! Genialny przepis, po pierwszej pizzy rodzinka zapragnęła drugiej! Wydaje się mało ciasta, ale na cienkie wystarcza i jest aksamitne, świetne brzegi – rewelacja! Polecam!

  5. Katia pisze:

    Suuuuper! wlasnie sie piecze w piekarniku druga pizza, w tamtym tygodniu zrobilam z tylu ile pisze a dzis podwojna porcja bo zasmakowala:) Pycha polecam:)

  6. Anita pisze:

    Ciasto wysmienite,przepis opisany bardzo czytelnie i rodzina prosi o wiecej 😉 Pozdrawiam serdecznie!!

  7. Piotr pisze:

    Bardzo prosty i dobry przepis na wspaniałe ciasto do pizzy. POLECAM.

  8. milka pisze:

    Pizza wyszła znakomita!!! Super przepis. Będę z niego często korzystała. Ciasto jest naprawdę cienkie i bardzo smaczne!

  9. Renata pisze:

    Ciasto naprawdę godne polecenia. Potwierdzam że odrobina soli sprawiłaby, że ciasto byłoby IDEALNE

  10. Greg pisze:

    Super! Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego. Dziękuję.

  11. mariusz pisze:

    Pizza wychodzi rzeczywiście cieniutka i smaczna, jednak podobnie jak poprzednicy polecam dodać sól.

  12. Honoratka pisze:

    Zaczynam robić, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

  13. Honoratka pisze:

    Pychotka i naprawde szybko i łatwo sie ja robi! Polecam!

  14. piotrek4098 pisze:

    suuuuuuuuuper serdecznie polecam
    przepis jest taki prosty że muj 10 letni syn zrobił tom pizze

    POLECAMMMMMMM

  15. Ania pisze:

    Właśnie zjedliśmy… SUPER CIASTO!!!!

  16. KamilianoPizzeriano pisze:

    Pizza wspaniała, caiasto super cienkie, POLECAM !!!!

  17. Andżela pisze:

    przepis rewelacyjny!! pizza wyszła super!!! Polecam;)

  18. aga pisze:

    dziś na obiad zrobiłam ciasto na pizzę z twojego przepisu – rewelacja!! (do ciasta dodałam trochę soli;))a na wierzch pierś,brokuł,pieczarki, paprykę, na koniec ser i pomidor…obowiązkowo polana sosem czOsnkowym… PYCHA…MNIAM

  19. wiktor03 pisze:

    Super ekstra przepis

  20. polecający123 pisze:

    Super bardzo dobre robie jurz 2 dzięki za super przepis
    POLECAM →》▶★★★★★★◀《← POLECAM

  21. Masa pisze:

    Rewelacyjny przepis, szybko załapałem o co kaman a teraz proszą, zrób na cienkim. Pozdro i smacznego

  22. Mati pisze:

    Powiem jedno REWELACJA

  23. Maro40+ pisze:

    Zgadzam się z komentującymi pizza zniknęła w ciągu 3 minut, doskonały przepis a ja dodałem jeszcze szynkę dojrzewająca a’la parmeńska,następnym razem dam nie 1 płaską ale pół łyżeczki soli, ciasto zrobiłem w Termomixie PYSZNA POLECAM!!!

  24. hubert pisze:

    Pizza świetna. 🙂 Jak w mojej lokalnej pizzerii. Tylko nie wiem dlaczego czuję posmak drożdży. Czy to wina jakości drożdży?

  25. Ula pisze:

    Sól obowiązkowo! Pizza wyszła przepyszna, cienka. Najlepsza domowa pizza jaką jadłam. Trzymałam w piecyku 23 minuty, ale wiadomo, piecyk piecykowi nie równy.

  26. sylwia pisze:

    świetne ciasto 🙂 najlepsze jalie mi wyszło do tej pory 🙂 szkoda, że komentarze przeczytałam po pieczeniu, na pewno dodałabym soli 🙂

  27. ev pisze:

    super przepis na pyszna pizze. Polecam

  28. M.M. pisze:

    Pierwszy raz w życiu robiłam domowa pizzę…. dzięki temu przepisowi na pewno bedzie stałym bywalcem na moim stole;))) Przepis super, ciasto wyszło wyśmienite, cienkie. takie jak lubie!!! Świetny przepis.

  29. kris pisze:

    swietny przepis, pierwszy raz robiłam pizze w domu. ciesze się ze znalazłam od razu dobry przepis, balam się ze nie wyjdzie i sie wycofam z ponownych prob, ale nic z tego. Robilam już kilka razy (zawsze dodaje tez pol lyzeczki soli) i zawsze swietna wychodzi.

  30. emi pisze:

    pizza reczywiście pyszna 🙂 tylko nie wiem czemu ciasto mi się bardzo kleiło i nie mogłam go ładnie uformować. Co może być tego powodem, za mało mąki?

  31. goka pisze:

    świetna, tylko ja musiałam dodać więcej mąki niż w przepisie bo na początku było strasznie rzadkie (może to zależy od jakości mąki(?)), ale efekt końcowy super !

  32. Agata pisze:

    Wypróbowałam wszystkie przepisy;) są rewelacyjne!!!!!

  33. gosia pisze:

    przepyszna !!!!co do soli sie zgadzam trzeba ciut dodac….reszta rewelacja….dzieki za przepis

  34. simi pisze:

    swietny przepis ciasto pulchne i cienkie wspaniałe:)

  35. diABLA mYsz pisze:

    Przepis jest super wzbogacony o płaską łyżeczkę soli „niebo w gębie”. POLECAM i dziękuje za przepis 🙂

  36. Ania pisze:

    Super przepis ,moj maź jest kucharzem i mowi ze jedna z lepszych pizzy jakie jadł :/))

  37. kulka rtęci pisze:

    Ciasto jest świetne. I nawet wyszło takiej sierocie w kuchni jak ja :P, Niespecjalnie się starałam je wyrobić, pomieszałam, dodałam chyba 3 razy więcej maki niż powinnam bo się kleiło, generalnie wszystko byle jak i szybko. A mimo to wyszło pyszniejsze niż te wszystkie niby super przepisy w necie znalezione na ‚ciasto jak z pizzerii’ gdzie godzinami się starałam je zrobić tak jak powinnam a mimo to wychodziło jakieś kruche, grube itd. To jest genialne. Dzięki wielkie 🙂

  38. Natex pisze:

    A moga byc drozdze w proszku zamiast swiezych? Nigdzie w sklepie nie mieli, znalazlam tylko szuszone:( pilne!!! Umieram z glodu!

  39. Otusia pisze:

    POMOCY ! Może i jestem żółtodziobem jeśli chodzi o kuchnie, ale czy to ciasto MUSI być takie klejące się do wszystkiego? Nie potrafię go okiełznać. Mam go wszędzie. Czym go „mieszacie”? Spróbowałam babcinym sposobem – ręką. I pół ciasta znajdowało sie właśnie na niej, czy coś zrobiłam źle?

    • banana pisze:

      najlepiej wymieszać wszystkie składniki OPRÓCZ oleju i wymieszać trochę i dopiero wtedy dodać olej i wyrobić. będzie lepsze ciasto i o wiele mniej klejące.

  40. Otusia pisze:

    Czym go ukształtować, brakuje mi takich informacji, ja, jako rodowity żółtodziób kulinarny poległam na tym przepisie.:(( Nic mi nie wyszło, ktoś może mi powiedzieć co zrobiłam źle?

    • kris pisze:

      Otusia, nie poddawaj sie ;)Czytaj komentarze, a dowiesz sie jak udoskonalic przepis 🙂
      Duzo zalezy od rodzaju i jakosci maki, ktora uzywasz. Dosypuj po trochu, az ciasto bedzie ok, ledwo klejace (odrobinke moze sie kleic, po zagnieceniu podsyp maka i rozwalkuj wstepnie przed ulozeniem na blache, to ulatwia ukladanie na blaszce). Na posmarowanej blaszce ( w przepisie maslem, ja smaruje olejem) porozciagaj ciasto i dalej juz sos i dodatki.
      Przepis jest wspanialy, juz nie szukam innego, robie ta pizze regularnie i zawsze wszyscy zachwyceni.
      Aha, pol lyzeczki soli rzeczywiscie znacznie poprawia smak ciasta.

  41. patra pisze:

    Reeeeweeelaaacjaaa. Pyszne, wspaniałe i szybkie. Tak jak piszą poprzednicy dodałam sól. Polecam i na pewno będę robić częściej.

  42. Mini pisze:

    Nigdy nie wypowiadam się na forum ale ten przepis jest wart każdego pozytywnego komentarza. Rewelacyjny przepis. POLECAM wszystkim !PYCHOTA!Robiłam pizzę z tego przepisu i zakochałam się w nim wraz z rodziną. Robiłam pizzę na cienkim cieście i drugi raz spróbowałam zrobić ją z tego przepisu na grubym ( po prostu odstawiłam na ponad pół godziny ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczką) i wyszło też rewelacyjnie. Tak jak poprzednicy dodaję płaską łyżeczkę soli. Każdy krok jest dokładnie opisany więc nawet laik poradzi sobie z wykonaniem tego ciasta!

  43. Robert pisze:

    Pycha, właśnie zjedliśmy córą. Z małą modyfikacją: dodałem maki orkiszowej. Bez soli jest ok i zdrowiej. Rewelka

  44. Paulus pisze:

    grazie mille 🙂 już się nie odczepię od tego przepisu! To jest to, czego szukałam. Spróbowałam, wyszło znakomicie 🙂

  45. MEGII pisze:

    PIZZA WYCHODZI PRZEPYSZNA, CIASTO JEST ZNAKOMITE, DODAJĘ SZCZYPTĘ SOLI ALE I BEZ NIEJ JEST OK! PRZEPIS ROZDAŁAM WIELU OSOBOM, KTÓRZY PO ZJEDZENIU FASCYNOWALI SIĘ JAK ŻADNĄ INNĄ PIZZĄ! POLECAM!

  46. kassssss pisze:

    Robiłam i wyszła świetna więc polecam. Jutro znów ją robię :))

  47. Kuchnia Turecka pisze:

    Zaczynałam od tego przepisu 🙂 Wyszło spoko, ale troszkę zmieniłam przepis i w tej chwili wychodzi pizza jak z najlepszej pizzerii!!
    Po pierwsze jeśli chcemy pizzę na 2-3 osoby to proporcję należy podwoić. Wtedy wyjdzie taka o średnicy ok 35 cm.
    Koniecznie dodajcie szczyptę soli do ciasta i jednak warto odstawić ciasto do wyrośnięcia tak na 6-8 min. Jak rozwałkujemy do wyjdzie tak jak wyżej wspomniałam pizza o średnicy ok 35 (już po zagięciu brzegów), a po upieczeniu będzie cienkie, chrupiące, ale puszyste w środku. Ja piekę ją 15 max 17 minut i jest idealna 🙂

  48. Kamil pisze:

    Świetny przepis, odkąd odkryła go moja dziewczyna, rzadko chodzę do pizzerii, mimo że uwielbiam pizze, po prostu mam lepsza w domu! 😀 pozdrawiam

  49. Ania i Piotrek pisze:

    Bardzo dobre ciasto. Zrobiliśmy wczoraj. Gorąco polecam. Pozdrawiamy.

  50. blue pisze:

    Pyszna wyszła! Moja pierwsza pizza w życiu i jaka pycha 😀 od dzisiaj koniec z mrożonymi pizzami, taka wg twojego przepisu zajmuje niewiele czasu i jest prosta do zrobienia 😀

  51. ewelina pisze:

    Pizza przepyszna super przepis na ciasto 🙂

  52. daga pisze:

    a ja musiałam dodać dodatkową szklankę mąki, bo nie wychodziło mi mimo wyrabiania… Ale w efekcie gdy zmodyfikowałam ten przepis dodając więcej mąki wyszło pyszne ciasto 🙂

  53. babka pisze:

    Super przepis, pierwszy raz robilam i super wyszlo 😉 pozdrawiam , polecam

  54. iwona06101990 pisze:

    Zdecydowanie polecam,jest wyjatkowo pyszna i prosta w robieniu.:)

  55. An pisze:

    Wspaniały przepis, zdecydowanie najlepszy jaki miałam okazję wypróbować. Ciasto wyszło chrupiące, delikatne ale i nie za twarde. Dodałam odrobinkę soli, jak polecało parę osób i wyszło baaaardzo smaczne 🙂

  56. anonimowa pisze:

    Ja zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, lecz ciasto po upieczeniu się rozlatywało, pomimo iż było dopieczone :/

  57. aaa pisze:

    Zazwyczaj daje ok 4 razy więcej wszystkich skladników na ciasto i wychodzą mi 3 bardzo duże okrągłe pizze. Jest tylko jeden problem. Do piekarnika wkładam je pojedynczo, bo jak się włoży 2 na raz, to się gorzej pieką. Jak przychodzi czas na 3 pizze, to niestety ciasto jest juz wyrośnięte i grube. Jest jakiś sposób, żeby temu zaradzić oprócz zagniatania 3 razy ciasta na każda pizze oddzielnie?

  58. Monika pisze:

    Podwoiłam ilość drożdży, na szklankę dałam pół kostki, ale przelicznik mąki nie wyszedł 😉
    Zamiast dwóch szklanek jak wychodzi z przepisu dosypałam spokojnie jeszcze jedną, bo ciasto było bardzo rzadkie i dosypywalam jeszcze przy zagniataniu.
    Za to potem sprężyste i super się zagniotło.
    Właśnie się kończy piec, a moi chłopcy z nosami przy piekarniku 🙂
    wygląda pięknie i pachnie…mmmm….

  59. agula pisze:

    Naprawde pyszna pizza.Rewelacyjne ciasto.Polecam.Chce się jeść i jeść

  60. ilona pisze:

    Genialny przepis, szczypta soli do ciasta i mega ciasto, lekkie i przyslowiowe 5 min pracy

  61. Mamania32 pisze:

    Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam ciasta tak, żeby nie zostawiać go do wyrośnięcia i od razu dawać go na blachę. Koniecznie muszę spróbować. Dzięki za inspirację!

  62. Ania pisze:

    Witam, mam pytanie ile w końcu ma być drożdży, 1/4 kosty 25g, czy 25gram?

  63. Sheelka pisze:

    Coś cudownego. Kolejny raz już ją robię i kolejny raz znika w tempie ekspresowym. Najlepsze ciasto ever <3

  64. Anna pisze:

    Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, pizza jest pyszna. Ja po pierwszej zagniotłam zaraz następną. Polecam wszystkim ten przepis.

  65. Ola pisze:

    Pizza jest przepyszna! Zrobiłam z podwójnej porcji dla siebie i męża, i naszych dwóch córeczek. Cała pizza została zjedzona na obiad! 🙂 Będę korzystać z tego przepisu – kuchnia czysta, nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, a ciasto samo w sobie jest pyszne, takie jak w pizzerii :)) każdemu polecam ten przepis!!

  66. Mariusz Podleśny pisze:

    Fajnie napisane, dodaję do „często odwiedzanych” 😉

  67. Mania23 pisze:

    Co jutro gotujecie na obiad? Ja zrobie rumfordzka wedlug starego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *