Czosnkowe ciasto na pizze

Czosnkowe ciasto na pizze z własnego piekarnika to kolejny sprawdzony przepis na smaczne danie bez wychodzenia z domu.




W moim przepisie na ciasto nie ma miejsca na czosnek typu instant – to zwykła chemia. Najlepszy do tego celu jest zwykły polski czosnek który niestety został wyparty przez chiński czy też egipski – na szczęście w moim przydomowym ogródku wyrosło w tym roku kilka główek czosnku.

Czosnkowe ciasto na pizze przed upieczeniem

Czosnkowe ciasto na pizze przed upieczeniem

Składniki na czosnkowe ciasto do pizzy.

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • pół kostki drożdży,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 6 – 8 ząbków czosnku.

Przygotowanie czosnkowe ciasta na pizze.

Ząbki czosnku obieramy ze skórek, kroimy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do szklanki z letnim mlekiem. Do tak powstałej mieszanki kruszymy drożdże oraz wsypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu wlewamy zawartość szklanki do miseczki z mąką, dolewamy oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia – około 30 minut w zupełności wystarczy.




Dodatki do pizzy.

Składniki wykładane na ciasto to temat rzeka – każdy lubi coś innego. Ja czyściłem swoją lodówkę z resztek 🙂 :

  • starty żółty ser oraz ser w plasterkach,
  • pokrojone plasterki wędliny,
  • zielone oliwki,
  • pokrojona w kosteczkę połówka cebuli,
  • eksperymentalnie serce karczocha z puszki,
  • kawałki ananasa.

Ciasto po wyrośnięciu podzieliłem na dwie części i wyłożyłem na posmarowane delikatnie oliwą z oliwek dwie blachy tortowe (32 i 24 cm). Następnie posmarowałem sosem pomidorowym i wyłożyłem dodatki. Do smaku posypałem majerankiem oraz oregano. I tak oto powstała smaczna pizza na cieście czosnkowym.

Czosnkowe ciasto na pizze po upieczeniu

Czosnkowe ciasto na pizze po upieczeniu


Zachęcam do wypróbowania i czekam na komentarze.

 

4 komentarze

  1. EWA pisze:

    bardzo ciekawy przepis na to ciasto

  2. masdaqw pisze:

    super, rewelacja ! moje ulubione ciasto na pizze <3 pozdrawiam 🙂

  3. Zdecydowany pisze:

    Zastanawia mnie te komentarz, a propo polskiego czosnku 🙂
    Czosnek zawiera związki siarki np allicyne, ona między innymi odpowaida za jego zapach. Wykazuje silne działanie grzybobójcze, najlepiej dodać czosnek i przyprawy po wyrośnięciu ciasta

  4. zip pisze:

    dlaczego Ty i cała reszta kucharzy internetowych pozwalacie ciastu rosnąć w misce w formie kuli itp. Nastepnie każecie je rozwałkować(nielogiczne) wcisnąć w okrągą bądź kwadratową formę gdzie jego wzrost zanika i robi się glinka. Aż tylu tu karierowiczy i właścicieli knajp które oszczędzają na mące serwujecie spulchhniacze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *