Pomidorowe ciasto na pizze

Szukasz innego przepisu na pizze? Pomidorowe ciasto na pizze to dobry sposób na oryginalne danie. Ciasto które opiszę, to poezja smaku a przepis jest wyjątkowo prosty.

Czas na składniki.

Aby wykonać pomidorowe ciasto na pizze dla dwóch osób, potrzebne Nam będą:

  • dwie i pół szklanki mąki,
  • pół kostki drożdży – 40g,
  • 3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • dwie łyżeczki oleju roślinnego,
  • jedna płaska łyżeczka cukru.

Pomidorowe ciasto na pizze – wykonanie.

Do przecieru pomidorowego dolewamy wodę i wsypujemy cukier a całość lekko podgrzewamy – nie można jednak przesadzić z temperaturą (ma być letnie). Następnie kruszymy drożdże i wrzucamy do uzyskanego płynu pomidorowego – całość starannie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Zajmie Nam to troszkę czasu gdyż nie rozpuszczają się one tak łatwo jak w samej wodzie.

Gdy proces mieszania mamy już za sobą, otrzymany płyn wlewamy do miski z mąką  – nie zapomnijcie dolać do całości oleju. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy do momentu aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. I już prawie gotowe. Musimy jeszcze odstawić Nasze ciasto pomidorowe do wyrośnięcia – zalecam minimum 60 minut.




Po upływie tego czasu, ciasto wykładamy na dwie blachy posmarowane delikatnie margaryną i umieszczamy ulubione dodatki do pizzy.

Tak przygotowaną pizze wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Temperatura piekarnika to 180 – 200 stopni.

Do tak przygotowanej pizzy polecam domowy sos czosnkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *