Ciasto na pizze z jajkiem

Czas obalić mit i spróbować zrobić ciasto na pizze z jajkiem.
Przeglądając różnorodne strony internetowe z przepisami na pizze, bardzo często spotykałem się z negatywnymi opiniami odnośnie przepisów na ciasto do pizzy w którym wykorzystuje się jajko. Wychodząc z założenia że w życiu trzeba wszystkiego spróbować, pokusiłem się o eksperyment z jakiem. Co najfajniejsze – udał się. Ciasto na pizze wyszło troszkę bardziej grube i puszyste niż się spodziewałem, ale jego smak jest wyjątkowy.
Zachęcam do spróbowania tego przepisu – jest prosty w wykonaniu a efekt bardzo smaczny.
Do przygotowania tego ciasta na pizze potrzebne Nam będą:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • pół kostki drożdży,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • i oczywiście jedno jajko.

Do letniego mleka wsypujemy cukier i kruszymy Nasze drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do pojemniczka z mąką. Dodajemy olej, wbijamy jajko i całość dokładnie wyrabiamy. I tutaj pierwsze zaskoczenie – ciasto rozrabia się wyjątkowo łatwo i szybko. Aby jego konsystencja była dobra, podczas wyrabiania dodajemy niewielkie ilości mąki lub mleka.




Następnie przykrywamy ciasto ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Na jak długo? Z racji tego że miałem w lodówce mało dodatków na pizze i szybko je przygotowałem, po 10 minutach od wyrabiania pozwoliłem sobie zerknąć co dzieje się w miseczce. Ciasto urosło w błyskawicznym tempie. Stwierdziłem że nie ma na co czekać i posmarowałem delikatnie swoje blachy oliwą i zacząłem wykładać ciasto.

Po uformowaniu typowych boczków, ciasto posmarowałem domowym ketchupem zrobionym przez moją małżonkę. Następnie starty żółty serek, wędlina, kawałki ananasa, drobno pokrojona czerwona cebulka i obowiązkowo moje ulubione czarne oliwki.
pizza przed pieczeniem
Przed włożeniem do piekarnika, pizze posypałem jeszcze majerankiem, oregano
i bazylią. Całe pieczenie trwało w przedziale 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
A oto efekt mojej pracy.

ciasto na pizze z jajkiem
Ciasto na pizze z jajkiem to kolejny fajny przepis na dobre ciasto. Nie posiada ono typowego smaku znanego Nam z pizzy, ale jest również bardzo smaczne i gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu – warto.
Czekam na Wasze komentarze i pozdrawiam.

5 komentarzy

  1. Gabrysia pisze:

    Ciasto rewelacyjne 🙂 proste do zrobienia i nawet takiemu antygeniuszowy w kuchni wyszla :)) goraco polecam !!!

  2. olosky888 pisze:

    fajne ciacho , jestem typowym pożeraczem pizzy i stwierdzam że po szybkim wyrobieniu ciasta wszamałem gotową pizze w 5 minutek 😉
    polecam i dzięki za przepis

  3. milenasy pisze:

    chyba nawet lepsze niż ciasto bez jajka, takie puszyste, miękkie ciasto

  4. Paweł pisze:

    Brakuje w przepisie soli 😛 ale to chyba logiczne ze trzeba dodać

  5. Betizka pisze:

    Ja robie podobne, ale do ciasta dodaje gałkę muszkatołową. Rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *