Ciasto na pizze z kaszą manną

Ciasto na pizze z kaszą manną to kolejny smaczny przepis na domową pizzę. Smak ciasta jest zdecydowanie inny od opisywanych wcześniej – posiada swój unikalny posmak, jest kruche i wyjątkowo smaczne.
Przygotowanie ciasta nie jest niczym trudnym, ale wymaga od Nas posiadania następujących składników (przepis na dwie blachy):

  • 1,5 szklanki mąki – najlepiej tortowej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • pół kostki drożdży
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki leniej wody

Drożdże kruszymy do szklanki, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy letnią wodą. Zawartość szklanki mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.




Mąkę i kaszę mannę umieszczamy w jednej miseczce, dokładnie mieszamy a następnie zalewamy rozpuszczonymi drożdżami. Do całości brakuje Nam już tylko jednej łyżki oliwy z oliwek. Nadchodzi najbardziej pracowity moment w tworzeniu Naszego ciasta – wyrabianie. Sprawne rączki poradzą sobie z tym w parę minut 🙂

Ciasto z kaszą manną przed pieczeniem

Jeżeli ciasto wydaje Wam się zbyt suche, to nie bójcie się dolać troszkę wody podczas wyrabiania. Analogicznie – jeżeli zbyt rzadkie, dosypujecie niewielkie ilości mąki.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na okres około 60 minut.

Czas najwyższy przygotować dodatki do pizzy. Oto lista łakoci które znalazłem w swojej lodówce i użyłem do przygotowania pizzy pokazanej na zdjęciu:

  • plasterki suchej wędliny
  • żółty ser
  • cebula
  • papryka
  • kukurydza
  • ananas
  • sos pomidorowy

Po upływie godziny wyjmujemy ciasto i równomiernie rozkładamy na posmarowanych delikatnie oliwą blachach. Następnie smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy starty na tartce ser żółty, a następnie pozostałe dodatki. Na koniec posypujemy delikatnie przyprawami – polecam oregano, bazylię i majeranek.

Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na okres 15 do 20 minut. A oto efekt mojej pracy:

Ciasto na pizze z kaszą manną

Mój przepis na ciasto do pizzy z kaszą manną, skierowany jest do osób które lubią pizzę na kruchym cieście. Wyjątkowy posmak manny sprawi, że wielokrotnie powracam do tego rodzaju ciasta. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało 🙂

Pozdrawiam

 

One comment

  1. salieri pisze:

    jakie powinny być ustawienia piekarnika? termoobieg?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *