Ciasto na pizze z suchymi drożdżami

Kolejny przepis na udany spód do pizzy to ciasto na pizze z suchymi drożdżami – instant. Przygotowanie ciasta z suchymi drożdżami jest troszkę łatwiejsze – nie trzeba tak długo wyrabiać ciasta jak w przypadku zwykłych świeżych drożdży.




Oto lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta (przepis na dwie pizze):

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • jedna płaska łyżeczka suchych drożdży,
  • dwie łyżeczki oleju z oliwek lub roślinnego,
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli,
  • jedna płaska łyżeczka cukru.

Przygotowanie ciasta.

Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i dolewamy olej – całość starannie mieszamy przez 3-4 minuty. Zawartość wlewamy do miseczki z mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto na pizze jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinkę. Gdy nie mamy zbyt dużo czasu lub jesteśmy bardzo głodni, możemy ciasto podzielić na dwie części, uformować kulki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na okres 20 minut.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie posmarowane olejem lub masłem blachy – równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blach. Nie zapomnijcie uformować grubszych brzegów.




Gotowe – resztę pizzy będą stanowić różnorodne dodatki:

  • starty na tartce żółty ser lub mozzarella,
  • wędlina,
  • pieczarki,
  • oliwki,
  • ananas,
  • kukurydza,
  • świeża cebulka,
  • papryka,
  • owoce morza……

Wszystko zależy od Waszej wyobraźni – nie przesadzajcie jednak z ilością dodatków (pizza to nie tort). Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika na 20 minut – temperatura piekarnika ustawiona między 170 a 200 stopni.

Wszystkim życzę smacznej pizzy.

38 komentarzy

  1. tomek pisze:

    Robilem dzisiaj pierwszy raz. Powiem ze przepis bardzo prosty a ciasto wyszlo naprawde dobre. Pozdrawiam.

  2. amijesus pisze:

    Polecam plasterki banana na pizzę.

  3. grzesiek pisze:

    ja właśnie robię 🙂 zobaczymy 🙂

  4. Basia82 pisze:

    Ciasto pycha tylko wzięłam podwójną ilość składników i miałam grubsze dno pizzy, tak jak lubię.

  5. Gord pisze:

    Ciacho super. Nie wyrosło gdyż trzymałem 30min ale ja lubię takie. Polecam

  6. krzysiek pisze:

    Zastanawia mnie dlaczego wszyscy wszędzie ustawiają piekarnik na 180 – 200 stopni. Najlepszym „narzędziem” do pieczenia pizzy jest piec chlebowy. Czy myślicie, że tam temperatura wynosi 180 stopni?
    Ja zawsze ustawiam piekarnik na max, nie smaruję blachy oliwą, masłem i niczym innym. Po prostu posypuję blachę odrobiną mąki na której formuję pizzę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika (bez termoobiegu) (w moim przypadku ok. 250 stopni) i piekę około 5-10 minut(trzeba pilnować żeby zbyt mocno się nie przypaliła). Proponuję spróbować, a na pewno nigdy nie wrócicie do 180 stopni i oliwy.
    Pozdrawiam i smacznego

    • Iwi pisze:

      Zrobiłam wczoraj, faktycznie ciasto z tego przepisu wyszło mega pyszne. Piekłam wg sposobu Krzyśka – 9 minut na najwyższej temperaturze piekarnika (250 stopni), bez oliwy. Super patent! 🙂

    • sd pisze:

      Krzyśku pamiętaj jednak, że przy piekarniku rozgrzanym do 250 stopni z twoja pizza staje się rakotwórcza, ponieważ olej rzepakowy znosi do 240 stopni a inne tłuszcze jeszcze mniej. przy 250 stopniach te tłuszcze zaczynają kopcić i wytwarzają właśnie rakotwórcze substancje. proponuje na oleju rzepakowym do 235. a chyba masło ma max temp 180′

      • keri pisze:

        Czytaj ze zrozumieniem. Krzysiek wlasnie nie daje oleju, wiec sie nie wymądrzaj

        • Magda pisze:

          Krzysiek napisał, że nie smaruje blachy, a olej jest w samym przepisie. Czytaj, czytaj, oj czytaj ze zrozumieniem…

          • kasia pisze:

            250st.C to jest temperatura powietrza, które znajduje się w środku piekarnika. Składniki pizzy nie osiągają takiej temperatury, tak samo jak zwykłe ciasto, które ma temp. 70-80st.C gdy jest pieczone w 180st.C

  7. cecyl pisze:

    Pychotka:) właśnie skończyliśmy jeść z mężusiem:) super przepis ciasto super wyrosło 🙂 pozdrawiam

  8. kasia pisze:

    pizza pychotka ,polecam i tez zrobilam jak krzysiek polecil ,pycha

  9. Agusia pisze:

    Rewelacja przepis polecam i pozdrawiam 🙂

  10. Agnieszka pisze:

    Bardzo Ci dziękuje za ten przepis na pizze! Jest prosty i ciasto zawsze wychodzi, robiłam już 4 razy. Co więcej, suche drożdże można dłużej przechowywać, w przeciwieństwie do świeżych, które zawsze mi zostają i się psuja, a niekoniecznie mam je w lodowce kiedy mam ochotę na pizze lub kiedy trzeba wyjeść jakieś resztki więdnących warzyw z lodówki a inspiracji brak 🙂

  11. hanna pelagia pisze:

    zrobilam wszystko razy 3, więc pizza wyszła 3 cm grubości ,60 cm na40cm 🙂 trochę przesadziłam ale co tam rodzina była zadowolona 😀 bardzo dobre ciasto, dołożyłabym tyć więcej soli na następny raz.pozdrawiam

  12. ssad pisze:

    spoko przepis, tylko piekarnik max i nie trzeba niczym smarować, ja trzymałem ze 3 godz ciasto i zrobiłem z niego cienki spód – wyszło rewelka!!!

  13. Pui_Kami pisze:

    wlasnie zjedlismy pizze ze spodem z podanego przepisu:) pyyyszne!!! spieszylo Nam sie bardzo bo glod byl tak silny ze oczy jadly juz surowe pieknie rosnace ciasto:) skorzystalismy z pomyslu na szybsze rosniecie ciasta w piekarniku i rzeczywiscie fajnie wyszlo, wiadomo ze lepsze byloby odstawione na godzinke czy wiecej ale jak sie komus spieszy to pomysl rewelka! 🙂 Dzięki!

  14. klops pisze:

    Te madralinska… OLej jest tez w cieście,więc zanim zaczniesz kogoś rugac sama zacznij czytać ze zrozumieniem

  15. Natalka pisze:

    Jutro bęede robić pizze macie może jakiś pomysły na dobry sos ?

  16. pabvlo pisze:

    przepis super

    upieklem sposobem krzyska tylko do ciasta dodalem
    maslo klarowane proste i wytrzymuje conajmniej 235 C

  17. Magda M. pisze:

    Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszła super! Skorzystałam również z przepisu na ekspresowe wyrośnięcie ciasta.
    Polecam!!

  18. JDO pisze:

    przepis świetny: ciasto jest mięciutkie, łatwo się układa, i smakuje całej rodzinie. I jest cieniutkie, co uwielbiamy!
    A sposób z pieczeniem w 250°C – rewelacja! Oszczedność czasu, ciasto upieczone, ser rozpuszczony a składniki nie rozpadają się!

  19. Marcin pisze:

    Polecam ten szybki przepis 🙂

  20. kaka8 pisze:

    super wyszło

  21. monika b pisze:

    czy po wyrobieniu ciasta moge je wlozyc na cala noc do lodowki??

  22. Olka pisze:

    Chciałam podziękować za ten przepis. Za każdym razem do niego wracam. Ciasto jest z brzegu i od spodu chrupkie a w środku mięciutkie. Piekę w temp. 240 stopni ok 15 min. Z podanych proporcji wychodzą 2 średnie nie za cienkie pizze.

  23. Iwonka pisze:

    Super prosty przepis. robie już nie pierwszy raz i za każdym razem pizza smakuje super:-) Ja nie dziekuję za przepis ja dziękuje za całą strone 🙂
    Pozdrawiam

  24. kazula pisze:

    Nie zostawiłam do wyrośnięcia. I tak, potwierdzam, trzeba zostawić do wyrosciecia. Wyszedł mi suchar buuuu

  25. Asia pisze:

    Przepis bardzo fajny ja piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Dziś jako dodatek mam podsmażone miesko mielone z czosnkiem i cebulą wymieszane razem z przecierem pomidorowym posypuje to ziołami i na to ser. Bardzo smaczne polecam 🙂

  26. Andrzej Radom pisze:

    Super przepis na ciacho do piccy wyszło naprawdę dobre ja i moja Grażyna się zachwycamy najlepiej smakuje z potrójną ilością sera, boczkiem i posmarowane smalczykiem mmm pychota :))) Dzieciom też smakuje polecam i pozdrawiamy :))

  27. Monia pisze:

    To ciasto jest niesamowite przepyszne.

  28. Sylwia pisze:

    Ja dopiero zaczynam wyrabiac ciasto ,ale nie po to pisze.Pisze zeby Ci podziekowac za „lyzeczka tego,tego i tego” i wszystko jasne a nie zabawa w gramy ..
    Dzieki

  29. xyz pisze:

    czy użyłam ktoś do tego przepisu mąki do pizzy typu 00 ?

  30. Ola pisze:

    Bardzo dobre ciasto! Próbowałam wielu przepisów, ale przy tym zostanę na pewno. Pyszne chrupiące ciasto po bokach i pod spodem, wspaniale lekkie i miękkie w środku. Piekłam 10 minut w temperaturze 220 stopni z ustawieniem na sam dół i kolejno około 10 minut z termoobiegiem 🙂

  31. Anna pisze:

    szczerze powiedziawszy sądziłam że wyjdą mi jakieś 3 średnie pizze (tak ok.30cm), a wyszła jedna :< moje ciasto prawie w ogóle nie było elastyczne i wyszło prawie jak skała. musiałam je rozwałkować na placek, czego nie robiłam z innymi ciastami. poza tym że trochę było słabe w przygotowaniu, to w smaku było bardzo dobre 🙂

  32. Grzegorz pisze:

    Ciasto na pizzę z tego przepisu, to prawdziwa petarda mniam mniam Gorąco Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *