Ciasto na pizze z wypiekacza do chleba

Jesteście szczęśliwymi posiadaczami automatu do pieczenia chleba? Czas najwyższy przetestować swój sprzęt i zrobić ciasto na pizze z wypiekacza.
Jakiś czas temu, udało mi się wygrać w/w automat w pewnym konkursie. Do tej pory stosowany był w domu przez moją żonę wyłącznie do wypieku chleba – czas najwyższy to zmienić. Wypiekacz posiada kilka wbudowanych programów – w moim przypadku interesuje mnie funkcja „Dough” służąca do przygotowania ciasta.
Składniki na ciasto.




Do pojemnika mojego automatu „władowałem”:

  • 2 szklanki mąki,
  • pół kostki drożdży rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody,
  • płaską łyżeczkę cukru pudru,
  • szczyptę soli,
  • łyżkę oliwy z oliwek.

Na tym etapie kończy się Nasz udział w przygotowaniu ciasta na pizze – maszyna zrobi za Nas resztę roboty.

automat do pieczenia chleba
Cały proces wyrabiania ciasta zajmuje 90 minut – przez około 40 minut wypiekacz wyrabia ciasto a pozostały czas poświęcony jest na wyrastanie. Automat utrzymuje Nasze ciasto w odpowiedniej temperaturze a My możemy zabrać się za dodatki do pizzy.




Gdy w kuchni rozległo się długo oczekiwane pikanie automatu, na stole leżały już dwie posmarowane delikatnie oliwą blachy od tortownicy. Cieplutkie ciasto podzieliłem na dwie części i wyłożyłem na blachy. Następnie ułożyłem dodatki, posypałem przyprawami i gotowe. Pizza wylądowała na około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
A oto efekt mojej współpracy z wypiekaczem do chleba.
ciasto na pizze z wypiekacza
Za dodatki posłużyły mi:

  • starty na tartce żółty ser,
  • podkradziony od mojej żony domowy sos pomidorowy,
  • cieniutko pokrojone świeże pieczarki,
  • posiekana cebulka,
  • wędlina,
  • ananas,
  • pociachana w kosteczkę papryka.

Wszystko posypałem delikatnie oregano, bazylią i majerankiem.
A teraz jeszcze jedno słowo odnośnie wypiekacza – mój sprzęt nie jest najwyższej klasy. Jest polskiej produkcji a koszt jego zakupu oscyluje w przedziale 200 – 220 złotych. Kogo stać na taki wydatek niech zaryzykuje – można zrobić nim wiele ciekawych i smacznych rzeczy. Ciasto zostało wyrobione naprawdę dokładnie – było pulchniutkie i bardzo smaczne.
Pozdrawiam i życzę smacznego.

One comment

  1. Olo pisze:

    Ja zamiast wody daje mleko może być prosto z lodówki wypiekacz i tak wszystko podgrzewa,polecał ogólnie ciasto zawsze wychodzi pulchniutkie dobrze wyrobione i pyszne,jest to mój sekret jak na razie >wyrabianie ciasta w wupiekaczu do chleba ,zawsze robię to jak nikogo nie ma w domu więc wszyscy myślą ze wyraban go sam co zresztą jest prawda bo jestem sam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *