Ziołowe ciasto na pizze

Ziołowe ciasto na pizze to idealne rozwiązanie dla osób lubiących dobrą domową pizze.
W moim przepisie ograniczyłem się do trzech popularnych przypraw: bazylii, oregano, majeranku. Ich wyjątkowy zapach i smak gwarantują udaną ucztę.
Ziołowe ciasto na pizze – składniki.





Do przygotowania smacznego ziołowego ciasta na pizze potrzebne Nam będą (przepis na dwie pizze o średnicy 35 cm):

  • jedna szklanka letniej wody,
  • dwie i pół szklanki mąki (najlepiej tortowej),
  • 50g drożdży,
  • jedna łyżeczka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • wcześniej wymienione przyprawy – majeranek, oregano, bazylia.

Wyrabianie ciasta na stole nie wychodzi mi najlepiej, więc ciasto wyrabiam zawsze

w miseczce.
Do szklanki kruszę drożdże, dosypuję płaską łyżeczkę cukru a całość zalewam letnią wodą – zawartość dokładnie mieszam. Do miseczki wsypuję mąkę, wlewam odrobinę oleju roślinnego i dodaję po płaskiej łyżeczce wcześniej wymienionych przypraw (bazylia, oregano, majeranek).

Rozpuszczone drożdże z cukrem wlewam do pojemnika z mąką i dokładnie wyrabiam aż do momentu, gdy ciasto na pizze zrobi się jak hmmm…. będzie miękkie i plastyczne, ale nie będzie przyklejać się do rąk czy też blatu kuchennego.

Tak przygotowane ziołowe ciasto na pizze odstawiam na 40 – 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, ciasto dzielę na dwie równe porcje i wykładam na wcześniej posmarowane masłem blachy. Następnie ciasto smaruję delikatnie przecierem pomidorowym i posypuję startym żółtym serem. Reszta dodatków wedle uznania np: szynka, papryka, ananas, oliwki, kukurydza. Ważne jest jednak, aby nie przesadzić z dodatkami które podczas pieczenia wydzielają dużo soku.




I to by było na tyle – pizze wstawiam do piekarnika ustawionego na 180 – 200 stopni na okres do 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *